5 vecí, ktoré by ste malio magnetoterapii vedieť kliknite tu...

Vyskúšaj si prístroj ZADARMO


Chcete zadarmo a bez akýchkoľvek záväzkov vyskúšať niektorý z našich prístrojov? Napíšte nám! Do kolónky "Vaša otázka" nám napíšte na akú chorobu chcete vyskúšať prístroj, vyplňte Vaše kontaktné údaje a odošlite.


Poradňa UltiCare / BioTorus

Mám 54 rokov a problémy s kolenami hlavne s ľavým.Lekár mi diagnostikoval artrozu 2.stupňa a meniskus.Doporučil mi operáciu obrusenie chrupavky.Zakupila som si pristroj LT 99 miny a prstencový aplikátor B1C. Chcem sa spýtať čo môžem očakávať od tejto liečby aké programy mám požívať pri liečbe.Zatial by som sa chcela vyhnúť operácii. Čo mi doporučujete Vy?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den. Doporučoval bych aplikovat mag. pole, 2x denně 12 Hz, po 20 minutách. Koleno by se mělo zklidnit. Pak bych doporučil obroušení menisku a od druhého dne pokračovat s magnetoterapií do celkové doby 20 dní, a dále dle stavu, spíše rozmítanou frekvenci..
S úctou, dr. Jeřábek


Mám chronickú vénovú chorobu  DK CEAP C4 bez akútného zápalu a čaká má operácia krčových žíl. Smiem  používať UltiCARe LT 99, ak áno ako? Ďakujem za odpoveď.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den,existuje práce, popisující velmi dobré výsledky v předoperačním použitím magnetických polí u onemocnění žil dolních končetin. Prakticky se nevyskytl otok a hospitalizace mohla být zkrácena o 5-7 dní. Doporučoval bych použití přístroje BIOTORUS na místa onemocnění žil alespoň 14 dní před operací, f 40 Hz, 2x denně, 20 minut. POZOR!!! Přestat 3 dny před plánovaným výkonem. Po provedené operaci lze 3. den začít opět, ovšem s postupně se zvyšujícím kmitočtem od 8 Hz, krok 2 Hz/den do 26 Hz. Expozice 2x denně, 20 minut.
S úctou, JJ.


Máme 90-ročnú mamičku. Má veľké problémy s pohybovým ústrojenstvom. Koksatóza 3. a 4. stupňa, artróza 3.st.(kolená, zápästie, prsty na rukách/. Prosím stanovisko lekára, či je pre ňu vhodné na zníženie bolesti kĺbov zakúpiť a používať niektorý z ponúkaných prístrojov.Zdravotné problémy: v r.2007 slabé krvácanie zo zoslabenej sliznici čriev. Po vyšetrení v nemocnici a zmene kombinácii užívaných liekov, krvácanie sa už neobjavilo.Počas tohoto komplexného vyšetrenia jej bola zistená jazva po žalúdočnom vrede.Odvtedy je pravidelne preventívne vyšetrená 2x ročne. Niekedy má prebytok žalúdočnej kyseliny. Užíva lieky na vysoký krvný tlak , posilnenie srdcovej činnosti a morfiové 100mg náplaste na zníženie bolesti kĺbov.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Tady by magnetoterapie VELMI jemná byla na klouby vhodná. Aplikátor A4C spíše než Biotorus, režim fixní kmitočet do 10 Hz, 1 x denně, 20 minut.
S úctou, dr.JJ.


Dobrý deň, je vhodné používať prístroj Ulticare alebo Biotorus na diagnózu - Ateroskleróza končatinových artérií. Ak áno, aký je najvhodnejší spôsob aplikácie prístrojov?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Ano, JAKO SOUČÁST terapie, za předpokladu, že ještě reaguje kapilární řečiště, t.j. např. teplota zlepší prokrvení končetin.
Biotorus, 25 Hz, 20 minut, 2x denně.
S úctou, dr. Jeřábek


Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je vhodné a ak je ako použiť prístroj Ulticare resp. Biotorus s nasledovnými diagnózami.
H35.3 - Degerácia makuly zadného polu oka
H46 - zápal zrakového nervu - suchá forma
G544 - Poruchy bedrových a krížových koreňov

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

1. Makulární degenerace byla ověřena jako dobrý terapeutický cíl. Optimální frekvecne byla 3 Hz, 20 minut.
2 Pokud vím, se zánětem očního nervu zkušenosti nejsou.
3. Poruchy bederních a křížových kloubů ano, frekvence 10-15 Hz, 20 minut 2 x denně.
S úctou, dr. Jeřábek


Dobrý deň, mam Váš pristroj UltiCare  LT -99. V ostatnom čase mam problémy s kostnou ostrohou na chodidle. Mám problémy s chodením. Môžem na liečenie (odstránenie) použiť predmetný prístroj? Ak  áno, potom ako? Vopred ďakujem.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den,
kromě ortopeda ostruhu nikdo neodstraní, snad velmi často opakovaná terapie ultrazvukem ji může částečně rozpustit. Magnetické pole nicméně v určitém procentu úspěšné je a to proto, že bolí zánětlivá reakce okostice. Zkušenost máme s aplikací Biotorusu v režimu 15 Hz, 20 minut 2x denně.
S úctou, dr. Jeřábek


Záver MR:
V.s. lézia zad. rohu med. menisku gr. II. Chondromalácia II.- III. st. med. komp. F - T kĺbu
Napíšte mi prosím, ktorý z Vašich výrobkov by bol vhodný na túto Dg. použiť.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den,
na tuto diagnozu bych doporučil frekvenci 25 Hz, torus položit na lehce ohnuté koleno, 20 minut, 2 - 3x denně. Je možné, že po první aplikaci se zhorší bolest v koleni - je-li jaká - pak snížit frekvenci na 12 Hz a pokračovat takto do zklidnění. Po té postupně zvýšit na oněch 25 Hz.
Zdá se mi, že tak či tak se pacient/ka alespoň artroskopické operaci nevyhne, ale takto bude dobře připravená a po výkonu bude moci pokračovat s magnetoterapií.


Mám doma Ulticare LT99, potrebujem poradiť ako použivať pri dg. starý infarkt myokardu, fibróza predsieni frekv. 70 min. Dg -125.2.
Lumbalgia, osteoartroza, tieto diagnózy má otecko vek 74 rokov.
A ešte by som sa chcela spítať dcéra má 20 rokov a má LMD, str. stupeň duševnej zaostalosti, dá sa použiť tento prístroj pre ńu a kde?
Ďakujem a veľa pracovných aj osobných úspechov.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den,
1. na LÉČBU starého infarktu bude použití magnetoterapie neúčinné.
2. Jak lumbalgie tak i osteoartorza jsou vhodná onemocnění pro magnetoterapii. Použil bych BioTorus, u obou diagnoz bych začal nízkou frekvencí, t.j. 5-6 Hz, 2 x denně, po dobu 20 minut. Pokud nedojde ke zhorčení, postupně bych s krokem 2 Hz za den vystoupal ke 20 Hz. Pokud by došlo ke zhoršení, aplikoval bych magnetoterapii s pouhým 1 Hz, po zklidnění a zlepšení opatrně zvyšovet dle výše popsaného schematu.
3. U 20 leté pacientky s poškození centr. nervového systému už nejspíš ke zlepšení nedojde. Nepovažoval bych v tomto případě MGterapii za účelnou.


Chcela by som vedieť, ako mám prístroj Biotorus použiť pri diagnóze 97, lekár mi povedal, že je to Bércov vred. Mám s tým problémy už 16 rokov. Rana bolí a dookola je veľmi červená.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

léčba magnetických polem u kožních defektů je velmi účinná za předpokladu současné dermatologické léčby. Máme zkušenost, že každodenní čištění a toaleta rány + magnetické pole pomáhá i tam, kde hrozí amputace končetiny. Používáme režim P3, 25 Hz, 20 minut, 2-3 x denně. Nutno však dodat, že léčba je dlouhodobá, až 3 měsíce.


Mám kalcifikáty v ramennom klbe, poraďte mi, prosím, ako aplikovať tento prístroj?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Pokud jde o kalcifikáty, magnetoterapie nepomůže k jejich rozpuštění, může ale dojít ke zmírnění bolestí, pokud nějaké jsou. Lze doporučit TORUS navléknutý na rameno, s programem P3, a frekvence nižší než 10 Hz. Nedojde-li ke zhoršení obtíží, použít program P1 a v něm pokračovat.


Chcel by som vedieť ako mám prístroj BioTorus použiť na bolesti v krížoch, problémy s bedrovým kĺbom, riešenie GLAUKOMU a po operácii žilových chlopní.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Pokud jde o glaukom, je mi známa pouze 1 práce, popisující pozitivní účinek u této nemoci. Nicméně bych nedoporučoval bych použití magnetického pole, nevíme toho dost. Spolehněte se na oční kapky.
Pokud jde o bolesti kloubní, pak umístit pod bederní oblast jako polštář a v případě kyčelního kloubu navléci na kyčelní krajinu. Režim, který by mohl pomoci by byl P1.
Pro ovlivnění prokrvení bych doporučoval program P3, frekvenci 25Hz, umístění pod nohu u ležící osoby.


Prístroj som si zakúpila preto, lebo mám problémy s chrbticou - bolesti v krížoch, bolesti krčnej chrbtice, často ma bolí hlava. Trochu mám problém s bolesťami v kolenách, bolesti kĺbov na rukách, tŕpnutie rúk hlavne v noci pred spaním.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Ano, v těchto indikacích může být ULTICARE velmi přínosný. Doporučoval bych aplikaci aplikátorem A4C (maxi) podél páteře s režimem program P2 - 20 minut 2-3 x denně. Totéž na kolena.
Pokud jde o brnění rukou, tak zde bych viděl jako nejlepší složit aplikátor A4C napůl a podložit hoo jako polštářek pod krční páteř, pokud jde o režim - fixních 25 Hz, 20 minut


Dobrý deň. Prosím Vás je magnetoterapia vhodná a účinná aj na diagnózu- chronická osteomyelitída? Moja známa má túto diagnózu, a berie ATB, kvôli tomu, že má otvorenú ranu na nohe... Máte s tým nejaké skúsenosti? Ďakujem.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Ano, zkušenosti jsou a pozitivní. Zejména v kombinaci s ATB. Nejlépe aplikátor TORUS, navléci na končetinu tak, aby rána byla uprostřed - t.j. TORUS bude šikmo, bude se opírat o oblast na ránou, spodní část končetiny bude podložena aplikátorem. 3x denně s režimem první 3 dny 10 Hz, pak zvýšit na 25 Hz. Hojení bude možné prokázat rentgenem asi tak za 6 - 8 týdnů.


Prístroj UltiCare som si zakúpila v októbri t.r. Mám 56 rokov a moja Dg. je porucha krížových a bedrových koreňov a polyneuropátia. Užívan Gordius, Requip modutab 2mg a detralex. Prístroj užívam denne, pravda, len večer a zapínam ho 2x po sebe na P3. Nezdá sa mi, aby mi bolesť poľavila a naviac ma začala bolieť aj hrudná chrbtica a mam páľave bolesti aj v hrudnej kosti. Každé ráno sa snažim aspoň 10minút cvičiť. Chodim ešte do práce a aj cesta autom mi robí problém. Poraďte mi prosím, či mám v uživaní Vášho prístroja pokračovať a ak áno ako.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

program P3 je volitelná frekvence a z dopisu klientky není jasné, jakou frekvenci používá. Osobně bych doporučil P1. 2x denně, 20 minut a obtíže by měly ustoupit. Jinak je docela dobře možné, že povolily spasmy svalové a páteř se začala více hýbat, což také přispívá k dočasnému zhoršení potíží. Pokračoval bych tedy s programem P1, a asi bych na týden cvičil méně.


Mám tinnitus cca 2 roky. Viete mi účinne nejako pomôcť?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

magnetoterapie funguje docela slušně jako SOUČÁST léčebného komplexu tinnitu. Patří tam dále i suchá CO2 lázeň a manuální léčba C pateře. Pokud jde o magnetoterapii, osvědčil se režim s frekvencí 25 Hz, lokalizace aplikátoru A4C přeloženého napůl na oblast záltyku, nebo aplikátor A1C na stejnou oblast, popřípadě BioTorus. Doba expozice 20 minut, 2 až 3 x denně.


Môžem používať Bio Torus pri bolestivom zápale väziva od krížovej kosti ku kĺbu? Po 2 týždňoch aplikácie P2 zatiaľnecítim zlepšenie.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Bylo rozumnější používat Program P3 s frekvencí 4 Hz po dobu cca 2-3 dní, po té zvýšit na 8 Hz. Pokud by došlo ke zhoršení, vrátit se zpět na 4 Hz. Na 8 Hz bych setrval až do úlevy, potom buď nechat, nebo zvýšit na 12 Hz a výše už bych nešel. Až dojde k úplné úlevě, pro udržení zkusit P1.
Pokud jde o denní aplikace - 2x denně (ráno a večer), doba expozice 20 minut.
Při zánětlivých onemocněních pohybového aparátu VŽDY pravidelnou a nízkou frekvenci, tkaže P3 a nasatvit frekvenci do 10 Hz - raději níže. Pokud dojde ke zhoršení, ještě snížit, pokud dojde ke zlepšení kmitočet buď ponechat, nebo opatrně zvýšit.


Dobrý deň pán MUDr. Jeřábek, ...diabetická noha ktorá je opuchnutá a noha po amputácii všetkých článkov prstov u môjho otca.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

v tomto případě by magnetoterapie měla být chápána jako součást léčby, t.j. primárně péče o ránu. Po té magnetoterapie s Biotorusem nebo UltiCarem, frekvence 25 Hz, 20 minut, 2 x denně.
S úctou, JJ


Je možné použiť prístroj UltiCare alebo BioTorus v prípade krčových žíl?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Použití mag. polí u křečových žíl bylo popsáno již v 60 letech Žukovem. Měl nekolik tísíc pacientů. Režim pole byl výhradně střídavý 50 Hz. Lze tedy doporučit začít 1. tři dny s režimem 12 Hz, další 2 dny s 25 Hz a dále pokračovat s 50 Hz. Byl by vhodný aplikátor A4C (maxi) podél lýtka. Rovněž tak byl popsán příznivý účinek na bércové vředy žilního původu.


Ako použiť prístroj v prípade vysokého krvného tlaku, keď pri prvých aplikáciách prišlo pacientovi nevoľno?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Obecně platí, že pokud magnetoterapie může vyvolat nepřiznivou reakci - včetne náhlého poklesu TK - je třeba vždy zažít poznenáhlu. U dotyčného pacienta došlo nejspíše k náhlému poklesu. Na tuto situaci pamatuje i návod přístroje, upozorňující na tuto skutečnost. Pokud by šlo o léčbu vysoké TK, pak začít s nízkými dávkami - nízkou frekvecí a postupně po dnech zvyšovat.


Sme noví vlastníci Vášho prístroja, manžel bol ale pred 4 rokmi operovaný na ľadvinu, ktorú mu vybrali - mal na nej zhubný nádor, čítala som, že by ho takíto pacienti nemali používať čo ma veľmi mrzi, pretože ho mal len raz a povedal, že mu pomohol - prestala ho bolieť hlava aj chrbát. Rada by som mu pomohla ale bojím sa aby sa mu niečo nestalo. Ináč po zdravotnej stránke je už stabilizovaný a neberie žiadane lieky na ladviny. Len na prostatu, ktorá je v začiatkoch. A v návode som čítala že by Váš prístoj tomu pomohol.. Prosím o odpoveď. Ďakujem.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Otázka zhoubného nádoru na ledvině je diskutabilní. Jde totiž o to, kde se bude magnetoterapie aplikovat. Pokud by šlo o bederní páteř, tam v zájmu předběžné opatrnosti bych toto nedoporučoval. Pokud např. o kolena, křční páteř apod. nevidím důvod nepoužít.
Jinak, v případě chemoterapie samozřejmě BEZ lékařské kontroly a sledování domácí magnetoterapii nelze doporučit. I když existuje dost prací, které popisují experimentální vhodnost kombinace jednak ve vyšší účinnosti kominace, jednak v nižších vedlejších účincích chemoterapeutik. Nicméně, je třeba souhlas onkologa a pečlivé sledování.


Od 17.2.2010 používam Váš prístroj Ulticare LT99 2x denne na kríže a klb. Dňa 3.3.2010 idem na vyšetrenie do Košíc v stredisku nukleárnej medicíny na doporučenie ortopéda. Pýtam sa Vás koľko dní pred týmto vyšetrením mám prerušiť liečbu Ulticarom alebo vôbec nemusím? Ďakujem

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Léčbu netřeba přerušovat.


20 ročný syn má diagnózu D162 NN - Lymfoplazmocytózna ostitída laterárneho kondylu tibie dx.V Prahe na Bulovce mu na pravej nohe pod kolenom časť kosti a dali mu tam štep. Syn trpí stále bolesťami, berie anaboliká a akupunktúru.
Lekárka v Bratislave odmieta magnetoterapiu a lekár v Prahe ju odporúča.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Mám za to, že názor ošetřujícího lékaře z Bulovky by měl mít přednost. Nechci křivdit pani doktorce v Blavě, ale chtěl bych vědět PROČ se jí magnetoterapieterapie nezdá.
Kromě popisovaných anabolik a akupunktury - podává se ještě něco? Jaká doba uplynula od operace? Jak se pacient vyvíjí - kromě bolesti? Ať tak či tak, pokud bych takového pacienta měl, magnetoterapii bych opatrně aplikoval. Nejspíše bych použil Ulticar a aplikátor A4C kolem kolena s nejnižší možnou frekvencí. Pokud by nedošlo ke zhoršení, frekvenci bych zvyšoval až do 25 Hz, s krokem 2 Hz/den.


Chcem sa spýtať, či môžem tento prístroj používať po otvorenej operácii prostaty, desiaty deň po operácií a ako ho môžem aplikovať.Prístroj máme doma. Ďakujem

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Obecně je vhodné začít používat magnetoterapii po operacích od 24 hodin po provedeném výkonu. Tzn. že 10 den samozřejmě toto lze aplikovat. Otázka ovšem je, zda šlo o adenom prostaty BENIGNÍ - pravděpodobně, nebo maligní, což ovšem je kontraindikací. šlo-li o pouhou prostatektomii pro zvětšenou prostatu, můžete používat. Doporučil bych aplikátor A1C - mini, umístění na hráz, frekvenci 10 Hz. Máte-li aplikátor A4C, (maxi) pak ten přeložte a aplikujte na stejné místo. Optimální by bylo si na aplikátor sednout. Pokud šlo o přístup suprapubický, t.j. operační výkon řez byl proveden na podbřišku, pak aplikátor položte na místo operace. Režim zůstává stejný.


Nenašla som, či sa dá prístroj použiť na liečenie bolesti v predpriehlavkovej časti s opuchom. Ďakujem.

Odpovedá Peter Vanka:

Prístroj Ulticare a BioTorus sú úplne ideálne na riešenie ťažkostí s opuchmi. Je potrebné použiť program P2, v prípade, že budete pociťovať miernu bolesť môžete dočasne použiť aj program P1.


Kúpili sme si prístroj  ulticare LT99 ,prosím o informáciu, či ho môžem používať na stuhnuté pravé plece po operácii C50.5 pravý psník, spodný vonkajší kvadrant  v roku 2003 a následnou rádioterapiou.Na onkológii mi MUDr povedala, že certifikované prístroje nemôžu škodiť, nie som si však istá odpoveďou. Ďalej by som prosila o informáciu pre manžela s Crohnovou chorobou, hlavne v tenkom čreve- ako používať. Zatiaľ mi veľmi pomohol na kĺby, koleno a žalúdok.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Onkologické případy obecně platí, že prakticky veškeré fyziatrické metody jsou kontraindikované v rámci předběžné opatrnosti z obavy před možnými metastazami. Nicméně, existují nečetné zprávy o pozitivním působení magnetoterapie spolu s onkologickou léčbou, ať cytostatickou, nebo radioterapií. Dnes ovšem nelze s jistotou říci, jak to doopravdy je. Víme všichni, že právě onkologie je oblastí velmi delikátní, kde ani základní biologické vztahy nejsou zcela jasné. Já osobně bych velmi váhal s aplikací magnetického pole bez příslušného dohledu odborníka.
Crohnova choroba: Závisí na tom, zda je v klidovém stadiu, nebo se objevuje krvácení. Pokud je krvácení přítomno - byť okultní, je magnetoterapie jednoznačně kontraindikována pro možné riziko vykrvácení. Mám za to, že dnes existuje celá řada spolehlivěšjších postupů u této nemoci.
Celkově shrnuto si myslím, že jsou dostatečně pozitivní účinky u potíží stran pohybového aparátu a žaludku.
S úctou, Dr. Jeřábek


Bola som na mag.rezonancii a nález znie: Susp.chondromalácia II-III st.oboch komp.F-T klbu, Gonatróza. Akú liečbu mi doporučujete?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

tak tohle je typické onemocnění pro oba typy přístroje.

1. S ULTICAREM bych doporučoval A4C kolem kolen, začít s programem P3, frekvenci 8 Hz. 2 x denně - ráno a večer. Pokud vše bude OK, pak zvýšit na 12 Hz, stejný režim časový. Opět OK - 16 Hz a pak až 25 Hz.
Pokud by došlo k jakémukoliv zhoršení - bolestivost, otok - snížit frekvenci na předcházející stupeň. Takto vyladit optimum s minimálním rizikem zesílení obtíží.

2. S Biotorusem - začít zase s f = 8 Hz, ale s POLOVIČNÍ intenzitou. Další den intenzitu 75% a 3 den. 100%. Pokud dojde ke zhoršení hned po první aplikaci, snížit frekvenci na 4 Hz, intenzitu na 25%. Až se vše zklidní, začít zvedat nejdříve intenzitu, pak i frekvenci. Opět od 25 Hz. Opět jde o vyladění optima pro pacienta.


Dobrý deň, mám 53 rokov, bola mi zistená osteoporóza krčnej chrbtice a osteopenia bedrového kĺbu, taktiež osteoartróza v podstate všetkých kĺbov a chrbtice, najhoršie je na tom krčná chrbtica. Zaujíma ma, ako je to možné, veď čítam, že poväčšine to postihuje ženy po menopauze, ja ešte menzes stále mám a dosť pravidelne, veľmi veľa chodím peši, bicyklujem, chodím na nenáročné túry, nefajčím, nepijem, iba kávu,stravujem sa zdravo. S artrózou mám problém asi od 24 rokov. Na osteoporózu som teraz dostala Bonvivu, prvú tabletu som ako tak zvládla, pri druhej mi už bolo dosť zle a pri tretej som mala pocit, že zomriem. Neskutočné bolesti a páľava v hrudníku,bolesť vo všetkých kostiach, svaloch, silné brnenie v celom tele, bolo mi zle, na vracanie, bolesti chrbta , nemohla som sa pohnúť, akoby som opuchla a stuhla, potom asi po 10 minútach predýchavania to pomaly ustupovala, následne ma prehnalo a ostala len bolesť
hlavy a závraty. Je to normálne?

Odpovedá Peter Vanka:

Neviem čo myslíte otázkou: " Je to normálne?" Ak myslíte choroby, ktoré máte, tak môžem povedať, že to nie je normálne no ako by lekár povedal: "Primerané k veku." Ak vychádzam z Vášho veku, tak možnou príčinou Vašich ťažkostí je menopauza. Po nej nastáva u žien stahnutie ciev a tým menšie vyživovanie napíklad aj kĺbov. Dôsledkom môžu byť ťažkosti ktoré máte. Riešením je do určitej miery prístroj Ulticare alebo BioTorus.


Chcela by som sa opytat na kombinaciu chorob Osgood Schlaterov syndrom, hypermobilny syndrom a koxartroza I.-II. stupna. Mam 25 rokov a takuto diagnozu mam zistenu uz asi 5 rokov. Pri 175 cm vazim 70 kg.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Osgood Schlater je aseptická nekroza, daná špatným prokrvením. Takže tady klidně A4C kolem kolena, 100% výkon, 25 Hz, 2 x denně. Pokud Biotorus, pak stejná frekvence, ale opět začít s 25% a postupně stoupat.
Koxartroza I-II. stupně - stejný režim jako u Osgood Schlatera.


Dobrý den, mam diagnostikovanu gonartroza-artroza kolenného klbu.Liečba inekcie Synocrom do oboch kolien.je to v poriadku? Rada by som vyskusala vas liek ak mi to ma pomôcť.Môj problem je hlavne v tom, že ked kľačím tak mi vybehne koleno a ked ho "zasúvam" naspäť tak to strašne bolí...Je to vôbec artroza? dakujem

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Tak tady bych já osobně použil Ulticare s aplikátorem A4C (maxi), ovinout koleno. Režim fixní, frekvence 8 - 12 Hz.


Mám hučanie v ľavom uchu, užívala som tebokan, počas liečenia, niekoľko rokov, prestalo a zase ho mám užívať, ale potom nespím, pomôže Biotorus? Manžel má vysoký KT a krúti sa mu hlava!

Odpoveď od MUDr. Jeřábka:

1. Biotorus používám právě při léčbě tinnitu (hučení, pískání v uších). Pokládám ho na lůžko a pacient si lehne na záda a hlavu vloží do kruhu. Režim rozmítaný P1, 1. den výkon 25%, další den 50%, 3. den 75% a nakonec pokračovat 100% výkonem, 1 x denně, ale lze uvažovat o aplikaci ráno i večer.
2. Vysoký krevní tlak stejným způsobem s tím, že je třeba se po expozici POMALU zvednout, pokles TK může být dost výrazný a může se zatočit hlava.
V obou aplikacích očekávejte účinek po 1 - 2 týdnech.


Bol  mi diagnostikovaný primárny parkinsonovský syndróm, prosim chcela by som skusit prístroj vhodný na moju diagnozu

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Pro Parkinsona je Biotorus vhodný s aplikací hlavy, t.j. položit cívku na polštář a hlavu do dutiny - stejně jako u nemocné s tinnitem. Režim bych asi zvolil postupně stoupající, t.j. od 6 Hz, intenzita 50% přes stoupající výkon do 100% s krokem 25% denně, až do 16 Hz.
Tedy:
1. den 6Hz, 25%
2. den 6 Hz, 50%
3. den 6 Hz, 75 %
4 den 6 Hz, 100%
5. den 8 Hz, 25%
6 den 8 Hz, 50%
atd. k dosažení frekvence 16 Hz.

Aplikace může být 2x denně.


Dobrý deň,mám taký problém že mi už asi 1 rok píska v uchu.Večer keď je kľud sa intenzita pískania zvyšuje.Bol som na ORL vyšetreniach,trpím hypertenziou/lekár mi užívané lieky zmenil,ale pískania som sa nezbavil. Vedeli by ste mi pomôcť?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

u pacienta se jedná o tinnitus, který téměř vždy začíná na základě aktuní ischemie v průběhu sluchové dráhy. Může jít o jakýkoliv oddíl, t.j. od sluchového aparátu vnitřního ucha až po korovou projekci. Celá sluchová dráha je zásobena z vertebrobazilárního povodí. Pokud se tinnitus začne léčit včas, je možné ho snadno ovlivnit jakoukoliv vazodilatační léčbou. Pod pojmem "včas" se srozumí řádově jednotky týdnů. Po delší době dojde k přestavbě synaptické na základě neurotoxicity glutamátu a ovlivnění je podstatně těžší, leckdy nemožné. Magnetoterapie se používá jako součást léčby, která však musí být dlouhodobá, t.j až několik měsíců: V některých případech se skutečně daří alespoň tinntius snížit, t.j. změnšit jeho intenzitu. Ve velmi vzácných případech zcela vymizí. Je ovšem třeba, aby pacient zašel ještě na kontrolu krční páteře, kudy prochází vertebrální tepna, která může být degeneraticními či jinými patologickými procesy komprimována a může způsobit přetrvávání obtíží. Magnetoterapie by tedy nutně měla být (při pozitivním rtg nálezu) doplněna rehabilitační léčbou.

Aplikace může být 2x denně.


Dobrý deň, mám Váš prístroj, ktorý lieči magnetickým poľom chcem sa spýtať ohľadom mojej 5-ročnej dcéry.Narodila sa s kompletnou anirídiou. Je veľmi pravdepodobné, že sa k tejto diagnóze pridružia ďalšie. Hodnoty očného tlaku má hraničné. Samozrejme chceli by sme oddialiť čo možno najviac užívanie mediakamentov súvisiace s glaukómom. Je vhodné preventívne použiť Váš prístroj? Dakujem za vyjadrenie Vášho lekára. S pozdravom Lieskovská

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den, tak tohle je velmi vzácné a pokud je mi známo, nikdo toto nepopsal jako indikaci magnetoterapie. Nicméně, léčba glaukomu popsaná je, ale jde o zlepšení prokrvení řasnatého tělesa a tím ke zlepšenému vstřebávání komorové vody. U holčičky je situace zcela nejistá, ježto zjevně řasnaté těleso chybí.
Nejsem schopen se jednoznačně vyjádřit, zda aplikace magnetického pole může být považována za preventivní prostředek rozvoje glaukomu.
S úctou, dr. JJ.


Mám často zápaly močových ciest,Pila som biseptol, ale vracia sa mi to hlavne v chladnejšom období. Rada by som vyskúšala niečo účinné. Dakujem

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den, v této indikaci lze očekávat zesílení účinku antibiotik pomocí mag. pole stejně, jako u jiných mikrobiálně podmíněných zánětů. Zvolil bych frekvenci 25 Hz, na přední plochu podbřišku aplikátor A1C, 20 minut, 2 x denně SPOLU s antibiotiky.
S úctou, dr. JJ.


Bércov vred predkolenia-žilový.
ako postupovať pri zápale, bolestiach a opuchoch nôh. Lekár mi ako diagnózu povedal, že je to bércov vred. Sú na to nejaké lieky?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dle literárních údajů je vhodné používat mag. pole 50 Hz, střídavé. Pro Ulticare ať s aplikátorem A4C nebo torus by bylo vhodné použít frekvenci 25 Hz, 20 min, 2 x denně, 100% výkon. Aplikátor A4C omnotat kolem postižené oblasti, torus umístit pod bérec.
S úctou, dr. JJ.


Vážený pán MUDr. Jeřabek,CSc., prosím Vás o odpoveď na otázku, či môžem používať Bio Torus LT-100, nakoľko som v minulosti prekonal 3-krát onkologické ochorenie C 83- Difúzny non Hodgkinov lymfóm. V roku 1995 v malej pánve, v roku 1999 na ramene pravej ruky a v roku 2004 na krku. V roku 1999 som absolvoval aj autotransplantáciu kostnej drene. Za Vašu rýchlu odpoveď vopred ďakujem.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý den, jakékoliv i prodělané onemocnění zhoubným nádorem je v rámci předběžné opatrnosit kontraindikováno. A to i přes skutečnost, že existuje něco málo prací, které popisují dobré účinky magnetoterapie v kombinaci s dalšími léčebnými procedurami u onkologických pacientů. Problém je v tom, že magnetické pole zvyšuje obecně metabolickou aktivitu, a nelze tedy vyloučit vzplanutí nádorového procesu. Osobně bych pro Vaše bléže neuvedené problémy volil jinou/é metodu/y.


Prosím Vás, chcela by som vedieť, či sa dá liečit magnetoterapiou aj obrna tvároveho nervu a ako aká dlhá liečba by bola a ako používať magnetoterapiu .Za skorú odpoveď vám veľmi pekne ďakujem.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

V případě obnovy funkce jakéhokoliv nervu je magnetoterapie vhodná, i lícního nervu. Použil bych aplikátor A1C na oblast před ucho, aparát Ulticare, frekvenci 25 HZ (PRG 3), 2O minut, 2 x denně.
S úctou J.Jeřábek


Dobrý deň, zakúpil som si prístroj BioTorus, mam epilepsiu 20 rokov bez zachvatu, používam lieky timolin 300 rano a večer, dozvedel som sa až z návodu, že na moju chorobu ho nedoporučujú. Zatiaľ ho používam v spodnej časti tela, chcel by som sa dozvedieť viac informácií o možnosti používania.

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Dobrý deň,
pokud budete používat magnetické pole parametrů (indukce, rozptylové pole) na spodní část těla, nemyslím, že by muselo k provokaci epileptického záchvatu dojít. Zvláště, jste-li stabilizován a správně  sléčen - což zjevne jste. Neodvážil bych se však magnetoterapii používat spíše z důvodů předběžné opatrnosti v oblasti nad pasem. Kontraindikace epilepsie je více méně vyspekulovaná, protože nelze VYLOUČIT spuštění záchvatu ze zcela jiných důvodů, ale bude-li současně prováděno dráždení CNS byť superslabými magnetickými poli, nikdo nebude schopen říci, co za to mohlo. A nelze ani vyloučit, že mag. pole může/nemusí spolupůsobit. Pro uklidnění - používáte-li na holení elektrický strojek, pak dostanete dávku střídavého magnetického pole větší přímo na oblast mozku, než je hodnota rozptyslového pole cívky přístorje Biotorus. Obdobně, zátěž elektromagnetoickým polem z mobilního telefonu může podráždit (zcela teoreticky) CNS a vyvolat i epileptický záchvayt. Pokud k tomu u Vás nedošlo, neměl bych obavy z používání magnetoterapie na spodní čáast těl.
S úctou, dr. Jeřábek


Človek s problémami krčnej chrbtice a bolesťami ramien. Keďže má za sebou 6 mozgových príhod a 2 operácie srdca – stendy – kovové rúrky na rozšírenie ciev, tak mu lekári neodporúčajú liečbu magnetoterapiou. Môže alebo nemôže takýto pacient užívať magnetoterapiu?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Podle mého soudu klidně může. Ale ať používá A1C - jednotlivý aplikátor jako podušku pod krční páteř. Pochybuji o tom, že by magnetické pole generované aplikátorem A1C mohlo nějak negativně ovlivnit stent lokalizovaný dosti daleko od zdroje magnetického pole. Stejně tak není důvod k obavám, že by došlo ke zhoršení stavu mozkových cév. Dotyčný asi bude mít antikoagulační léčbu, ale podávané léky, ať už nizkomolekulární hepariny nebo warfarin jsou daleko silnější působky, než generované magnetické pole a nelze při pravidelných kontrolách očekávat výrazné poruchy koagulace.
S úctou, dr. Jeřábek


Zaujímalo by ma, či je možné využívať magnetoterapiu na liečbu ochorenia s názvom LUPUS. Ak áno, do akej miery môže prístroj s touto diagnózou pomôcť a aké je najvhodnejšie použitie?

Odpovedá MUDr. Jeřábek:

Nikde není nic napsáno o magnetoterapii u lupus erytematosus. Obávám se však vzhledem k charakteru onemocnění, že magnetoterpaie zde by asi neměla smysl.
S úctou, dr. Jeřábek

Vytočte svoje koleso šťastia